Saraybosna Eğitim Müşavirliği

Bosna Hersek´te Yükseköğrenim Görmek İsteyenlerin Dikkatine

YURTDIŞINDAKİ ÜNİVERSİTELERİN TANINMASI VE DENKLİK İŞLEMLERİ
Bosna Hersek´te Yükseköğrenim Görmek İsteyenlerin Dikkatine

YURTDIŞINDAKİ ÜNİVERSİTELERİN TANINMASI VE DENKLİK İŞLEMLERİ

 

Günümüzde yurtdışında yükseköğretimi okumak isteyen öğrencilerin sayısının yıldan yıla artığını görmekteyiz. Bununla beraber yurtdışında yükseköğrenim gören bütün öğrenciler, okuduğu ve mezun olduğu alan ile ilgili Türkiye’de denklik belgesi alamamakta ve mesleğini icra edememektedir. Bu konuda gelecekte herhangi bir sıkıntı yaşamaması adına yurtdışında yükseköğrenim görmek isteyen öğrencilerin, okumak istedikleri üniversite ve bölüm için denklik durumunun olup olmadığını araştırması oldukça önemlidir. Günümüzde bu anlamda sıkıntı yaşayan öğrencilerin sayısı artmaktadır. Söz konusu sıkıntının giderilmesi için aşağıda belirttiğimiz açıklamaları ve bilgilendirmeyi Bosna Hersek’teki üniversitelerde okumak isteyen öğrencilerin dikkatle okumalarını tavsiye ediyoruz. Bununla beraber öğrencilerin Yükseköğretim Kurulunun denklik ile ilgili duyurularını takip için  www.yok.gov.tr adresini detaylı olarak incelemelerini öneririz.

Tanınma, üniversiteler ile ilgili bir durumdur. Yurtdışında gideceğiniz ülke, üniversite, üniversitenin fiziki yapısı, kadro yapısı, eğitim uygulamaları vb kriterler incelenerek üniversitelerin uygunluğuna; daha doğrusu eğitim kurumunun üniversite vasfı taşıyıp taşımadığına karar verilir. Bir diploma için denklik başvurusu yapabilmeniz için öncelikle diplomayı aldığınız üniversitenin YÖK tarafından tanınıyor olması gerekir. Genellikle devlet üniversiteleri ile geçmişi olan özel üniversiteler YÖK tarafından tanınır.

Yurtdışında okuyacağınız üniversitenin YÖK tarafından tanınıp tanınmadığını öğrenmek için YÖK’e dilekçe vermeniz gerekiyor. Dilekçeye adınızı, soyadınızı, telefonunuzu, adresinizi, istenen okulun tam adını (Orjinal adı, İngilizce adı, Türkçe adı), okulun bulunduğu ülkeyi, şehri,  ilgili bölümün adını, almak istediğiniz eğitim düzeyini (ön lisans, lisans, yüksek lisans) mutlaka yazınız, daha sonra YÖK Denklik Birimi’ne posta ya da kargo ile gönderiniz. Cevap en geç 15 gün içinde dilekçede belirtilen adrese postalanır.

Telefon (Denklik İşlemleri ve Başvuru Sorgulama): 444 8 965 (444 8 YÖK)
Adres:Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı – 06539
Bilkent / ANKARA
E-posta: denklik@yok.gov.tr

 

Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının eşdeğerlilik işlemine "denklik" denilmektedir.

 

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu´nun 2880 Sayılı Kanun´la değişik 7/p maddesi uyarınca, yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının denklik işlemleri 20 Şubat 2016 tarihli Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği hükümlerince Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılmaktadır.

 

 Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği´nde "Tanıma", ilgili üniversitenin "öncelikle faaliyet gösterdiği ülke yetkili makamlarınca diploma vermeye yetkili bir kurum olarak tanınması, akreditasyon ya da kalite güvencesi kuruluşları tarafından akredite edilmiş olması ve Kurul tarafından tanınması" şeklinde tanımlanmıştır.

            Tanınan üniversitelerden mezun ilgililerin denklik başvuruları, Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği hükümlerine göre değerlendirilecek olup ilgili üniversitenin listelerde bulunması, bu üniversitelerden mezun ilgililerin doğrudan denklik alabilecekleri anlamına gelmemektedir.

 

Denklik, almış olduğunuz eğitimin içeriği ile ilgili bir konudur. Temel olarak anlamı eğitiminiz boyunca almış olduğunuz zorunlu derslerin ve içeriklerinin, Türkiye’de aynı bölümün zorunlu dersleri, içerik ve yoğunluklarıyla uyumlu olması aranır. Bu uyum ve uygunluk varsa aldığınız diplomaya denklik verilir. Bu uyumun olmaması durumunda ise, eksik görülen dersleri Türkiye’de bir üniversitede almanız ya da denklik sınavına girmeniz istenebilir. Denklik sınavında 100 üzerinden 50 puanı almanız durumunda diplomanıza denklik verilir.

 

Kimler Başvurabilir

 

· Yurtdışındaki üniversitelerin ön lisans, lisans ya da yüksek lisans programlarından mezun TC vatandaşları

· Yurtdışındaki üniversitelerin ön lisans, lisans ya da yüksek lisans programlarından mezun Yabancı Uyruklular

 

 

Yurtdışında Öğrenim Görmek İsteyen Öğrencilerin Dikkatine

Yükseköğretim Genel Kurulunun 24.12.2015 tarihli toplantısında; ortaöğrenimini Türkiye´de tamamlayan ve eğitime başladığı yıl CWTS Leiden Ranking Academic Ranking, Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve University Ranking by Academic Performance (URAP) tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarında ilk 1000 içerisine giren ve tanınan üniversiteler dışında kalan yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyen ilgililerin,

 

·    Eğitime başlayacakları yıl ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS´ye girmeleri;

 

·    Tıp doktorluğu alanında sıralamada ilk 40 bin, hukuk alanında ilk 150 bin, mimarlık alanında ilk 200 bin ve mühendislik alanında ilk 240 bin içinde yer almaları;

 

·    ÖSYS Kılavuzunda yer alan diğer alanlarda en az Türkiye´deki ilgili programlara yerleşen en son öğrencinin almış olduğu puanı almaları;

 

·    ÖSYS Kılavuzunda yer almayan diğer alanlarda eğitim alacakların ise ön lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 150 puan, lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 180 puan almaları;

 

·    Özel yetenek sınavı gerektiren programlara başvurabilmek için de 2016-YGS´ye girip 2016-YGS puanlarının herhangi birinden en az 150 puan almalarına;

 

·    İlk 500 dışında kalan yurtdışındaki tanınan yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyenlerin YGS ve LYS puanlarına sahip olmadıkları durumlarda;

 

SAT 1 : En az 1000 puan

ACT : En az 21 puan

Abitur : En az 4 puan

Fransız Bakaloryası : Diploma notu en az 12

GCE A Level Sertifikası : En az 2 dersten

Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureat IB) : En az 28

Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis) : En çok 2

İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita) : En az 70

 

olarak belirlenen muadil belgelerinden biri ile kayıt ve mezun olmaları hâlinde denklik başvurularının bireysel olarak değerlendirilmesine ve yukarıda belirtilen hususların, yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, her eğitim-öğretim yılı için geçerli olmasına karar verilmiştir.

 

 

NOT:Üniversite tecihi hayatınızı ciddi olarak etkileyecek bir karardır. Bu yüzden duyumlar veya işi ticaret haline getiren bazı danışmanlık şirketlerinin vaatleriyle hareket edilmemesini tavsiye ediyoruz. İlgililerden kesin bilgi alındıktan sonra kayıt yapılmalıdır.

 

 

İYİ BİR ÜNİVERSİTEDE GÜZEL BİR EĞİTİM HAYATI GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE...

Ambasada Republike Turske Eğitim Müşavirliği Vilsonovo Setaliste Sarajevo, 71000 Sarajevo - 387 33 209 900 (Bilgi Almak ve Randevu Almak için 09.00 ile 12.30 saatleri arasında arayınız.)

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.