Saraybosna Eğitim Müşavirliği

EĞİTİM MÜŞAVİRİMİZ VASİ ETE’NİN UNA SANA KANTON BAŞBAKANI HUSEIN ROŞİÇ´İ ZİYARETİ

Türkiye ve Bosna Hersek devletleri arasında mevcut olan eğitim ve kültür ilişkileri korumak ve güçlendirmek amacıyla Saraybosna Büyükelçiliğimizi temsilen Eğitim Müşavirimiz Vasi ETE ile  Maarif Vakfı Balkan Koordinatörü Salih SAĞIR ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif YAMAN Una Sana Kantonu’nu ziyaret etti.
EĞİTİM MÜŞAVİRİMİZ VASİ ETE’NİN UNA SANA KANTON BAŞBAKANI HUSEIN ROŞİÇ´İ ZİYARETİ

Kliknite za BOSANSKI! 

 

Türk heyeti ziyaretinde Una Sana Kanton Başbakanı Husein ROŞİÇ, Kanton Eğitim Bakanı Muhamed RAMİÇ, Una Sana Kantonu Radyo-Relevizyon Müdürü İzan MUSTAFİÇ ve Cemaludin-ef. Çaşuşeviç Medresesi Hocası Suad MAHMUTOVİÇ ile görüştü. Görüşmeler sırasında şimdiye kadar yapılan ve gelecekte yapılacak olan ortak projelerden bahsedilip Una Sana Kantonu’nda eğitim ve kültür alanlarında faaliyetlerin gerçekleştirmesinin önemli olduğu söylendi.

Eğitim Müşavirimiz Vasi ETE, iki ülke arasındaki sıcak ilişkilerin önemini vurgularken, toplantılarda Una Sana Kantonu’nda Türkçe’nin ikinci dil olarak öğretildiği ve bu projeyi daha ileri bir düzeye nasıl getirilebileceği ile ilgili konuşuldu. Ayrıca, Maarif Vakfı’nın Bosna Hersek’te yeni bir vakıf olarak buradaki eğitimini geliştirmek için nasıl bir katkıda bulabileceğinden bahsedildi.

Una Sana Kanton Başbakanı ROŞİÇ, Türk heyetine ziyaretinden dolayı teşekkür edip bu tür görüşmelerin amacı; Bosna Hersek’in gelişimi, özellikle eğitim alanında ilerleme ve ortak kültürü teşvik etme olduğunu dile getirdi.

Eğitim Müşavirimiz Vasi ETE ayrıca, Una Sana Kantonu’nda faaliyetlerde bulunan FETÖ terör örgütü ile iltisaklı eğitim kurumlarının çalışmaları, öğrenci sayıları ve denetlemelerin yapıp yapımaldığı ile ilgili bilgiler isterken Kanton Eğitim Bakanı RAMİÇ; o kurumların düzenli olarak teftişlerinin yapıldığı ve bu konuda Pedagojik Kurum’un da aktif olduğunu vurguladı. Eğitim Bakan Sekreteri Albiyana TRNAVCİ bu kurumların kapatma konusunda Maarif Vakfı tarafından yeni okulların açılmasında çözümü gördüğünü dile getirdi.

Bosna Hersek’te Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türkçe’nin İkinci dil olarak öğretilme projesine 2011 yılında başlattıldı. Bu proje kapsamında  bazı Bosna Hersek ve Türk okulları arasında imzalanan “Kardeş Okul” protokolü sayesinde 2,000’e yakın öğrenci Türkiye’yi ziyaret etti. Buna bağlı olarak ziyaretin devamında heyet;  Türkçe’nin  ikinci dil olarak öğretildiği Cazin 1 İlkokuluna geçip öğrencilerin düzenlediği törene katıldı. Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü YAMAN, , Bosna Hersek’te Türkçe’nin ikinci dili projesinden ve Una Sana Kanton Eğitim Bakanı ile bu projeyi ilerletmek konusunda görüştü. 

Eğitim Bakanı RAMİÇ’in sözlerine göre şu an Una Sana Kantonu’nda toplam 250 öğrenci Türkçe dili öğrenmekte ve projenin ilk 4 senesinde kitap alımı ve öğretmen kadrosu ihtiyacları tamamen Türk ortakları tarafından sağlandığını dile getirdi.

Ayrıca Bihaç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Amela ÇOLİÇ başkanlığındaki komisyon, Türk üniversiteleriyle ciddi işbirliği ve bağlantıların kurulması için heyete bilgilendirmelerde bulundu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ambasada Republike Turske Eğitim Müşavirliği Vilsonovo Setaliste Sarajevo, 71000 Sarajevo - 387 33 209 900 (Bilgi Almak ve Randevu Almak için 09.00 ile 12.30 saatleri arasında arayınız.)

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.