Saraybosna Eğitim Müşavirliği

I. Türkoloji Çalıştayı düzenlendi

I. Türkoloji Çalıştayı düzenlendi

Saraybosna Büyükelçilği himayesinde Eğitim Müşavirliğimizce I. Türkoloji Çalıştayı düzenlendi.

Düzenlenen çalıştay Bosna Hersek’te Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri bulunan dört üniversiteden rektörlerin, denkanların, bölüm başkanların,hocaların,okutmanlarımızın ve gelecek akademik yılında Türkoloji bölümüne öğrenci kabul edecek olan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS)’un, Yunus Emre Enstitüsü’nün ile Saraybosna Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü’nin yetkililerinin katılımlarıyla gerçekleşti.

I. Türkoloji Çalıştayı’nın amacı Saraybosna Üniversitesi, Tuzla Üniversitesi, Mostar ‘’Cemal Biyediç’’ Üniversitesi ve Zenica Üniversitesi’lerinde bulunan Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde eğitim gören 352 öğrencinin durumlarının ele alınması ve öğrencilere daha nitelikli ve kaliteli eğitimin nasıl sunulabileceği tartışılması oldu.

Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, böyle bir çalıştayın düzenlenmesinden memnuniyet duyduğunu ve dilin iki ülke arasındaki kültür köprüsünün en önemli olduğunu dedi.

Zenica Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Damir KUKİÇ ve Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nermina HADZİGRAHİÇ konuşmalarında Türkoloji çalıştayların yapılmasının Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri arasındaki işbirliğini ve iletişimi güçlendireceğini ve şimdiye kadar üniversitelerinin gelişmesine katkı sağlayan bütün Türk kurum ve kuruluşlarına teşekkür ettiler.

IUS Rektörü Prof.Dr.Ahmet  YILDIRIM da Üniversitenin 2019/2020 eğitim öğretim yılında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne öğrenci kabul edeceğini memnuniyetle belirterek Türkoloji deyince akıllara sadece dil gelmemeli deyip bu işin bir de Türk kültürü ve tarihini araştırma buyutu olduğunu söyledi.

Saraybosna Büyükelçilği Eğitim Müşaviri Vasi ETE; Türkoloji çalışmalarının tarihçesini anımsatarak, Bosna Hersek’in toplam sekiz devlet üniversitesinin dördünde Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinin bulunmalarını önemsediklerini, desteklediklerini ve desteklemelerine devam edeceklerini söyledi. Ayrıca Türkçeye olan ilginin günden güne arttığını belirten ETE, Bosna Hersek genelinde yapılan Türkoloji çalışmaları, bu çoğrafyadaki ortak kültürel değerleri belgelemek açısından önemli olduğunu diyerek dil, edebiyat ve tarih çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak olan kitap, dergi gibi yayımlar, toplantı ve sempozyumlar akademik kriterlere uygun, nitelikli çalışmalar olacağını dile getirdi.

ETE; konuşmasında bu çalıştayın düzenlenmesinde desteklerini esirgemeyen T.C. Saraybosna Büyükelçisi Haldun KOÇ’a, rektör, dekan,hocalar ve katılımcılara teşekkür ederek bu çalıştayın sonucunda ortaya çıkacak Sonuç Bildirgesi ilgili taraflarla paylaşılacağını söyledi.

Programın sonunda Saraybosna Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 5 yıllık öğretim görevlerini büyük bir özveriyle tamamlayarak  dönem sonunda Türkiye’ye dönecek değerli hocalarımıza, Prof.Dr. Müberra GÜRGENDERELİ ve Yrd.Doç.Dr. Rıfat GÜRGENDERELİ’ye plaket takdimi yapıldı.

 

 12-04-2019   12-04-2019    12-04-2019   12-04-2019                 12-04-2019   12-04-2019    12-04-2019   12-04-2019                 12-04-2019   12-04-2019

 

 

 

 

 

 

 

BOSANSKI

 

Ambasada Republike Turske Eğitim Müşavirliği Vilsonovo Setaliste Sarajevo, 71000 Sarajevo - 387 33 209 900 (Bilgi Almak ve Randevu Almak için 09.00 ile 12.30 saatleri arasında arayınız.)

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.