Askerlik;
Askerlik çağı her erkeğin nüfus kayıtlarında yazılı olan yaşına göredir ve yirmi yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak kırk bir yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir yıl sürer. Bu süre, Genelkurmay Başkanlığının göstereceği lüzum, Millî Savunma Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla beş yıla kadar uzatılabilir veya kısaltılabilir.
Tecil/Tehir/Bakaya/Yoklama Kaçağı;
- Ön lisans ve lisans eğitimi gören özel öğrencilerin askerlikleri "TECİL",
- Lisanüstü ve doktora eğitim gören öğrencilerin askerlikleri ise "SEVK TEHİR" edilmektedir.
- Askere sevk için çağrıldığı halde, sevkin son gününe kadar gelmeyenler ile sevk edildikleri halde, kendilerine tanınan yol süresi sonuna kadar birliklerine özürsüz katılmayanlara “BAKAYA” kaldı denilir.
- Yoklamaları için bulundukları yerdeki askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklere, kanuni süresi içinde kabul edilebilir bir özrü olmaksızın gelmeyenler ile özürlerini bildirmeyenlere “YOKLAMA KAÇAĞI” denilir.
Ön Lisans/ Lisans Askerlik Erteleme İşlemleri ile ilgili 1111 sayılı Askerlik Kanunu 35. Madde C Bendi;
“Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri, 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir.
Bitirdiği okulun dengi veya daha alt seviyedeki bir öğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez.
Çift anadal programına kayıtlı yükümlülerin bir programdan mezun olmaları halinde askerlik erteleme işlemleri diğer anadal programındaki öğrenciliğine göre yürütülür.
86 ncı veya 89 uncu maddelere tabi olduktan sonra okula kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez.
Yurt dışında yükseköğretim kurumlarında öğrenim görenlerin askerlikleri, öğrenciliklerinin yetkili Türk makamlarınca tanınmasını müteakip yukarıdaki esaslara göre ertelenir.
Öğrencilerin okul kaydı, ilişik kesme, mezun olma gibi her türlü durum değişiklikleri okullarınca iki ay içerisinde kayıtlı bulundukları askerlik şubelerine bildirilir.
29 yaşına kadar askerlikleri ertelenenler, seferberlik halinde lüzum ve ihtiyaca göre askere sevk edilirler.”
Bu madde kapsamında öğrencilerin öncelikle Müşavirliğimize Özel Öğrenci Tanıma Dosyası (Özel Öğrenci Tanıma Fişi) açtırmaları gerekir. Ayrıca dosyası açılan öğrencinin eğitimindeki her türlü değişiklik askerlikle ilgili makama bildirilir. Söz konusu bildirimlerde herhangi bir mağduriyet oluşmaması için öğrenci; Haziran ayında öğrenim belgesini, Ekim ayı içinde de yeni sınıfına kayıt yaptırdığına dair öğrenci belgesini düzenli olarak iletmesi gerekmektedir. Mezuniyet, ilişki kesme ve başka okula nakil gibi her türlü durumu Müşavirliğimize iletmek zorundadır. Aksi takdirde oluşabilecek mağduriyetlerden öğrencinin kendisi sorumludur.
Yüksek Lisans Askerlik Erteleme İşlemleri ile ilgili 1111 sayılı Askerlik Kanunu 35. Madde E Bendi;
“Devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapanların, bağlı oldukları bakanlığın, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi herhangi bir bakanlığa bağlı veya ilgili bakanlığı bulunmayan kurum personeli ile staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapanların ilgili kurum amirinin teklifi üzerine, 35 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar askere celp ve sevkleri tehir edilebilir.”
Askerlik Erteleme İşlemleri ile ilgili 1111 Askerlik Kanunu 36. maddesi;
“Emsali doğumluların yoklaması sırasında lise veya dengi okuldan mezun olduğunu belgeleyenlerin askerlikleri üç yıl, fakülte veya yüksekokuldan ilişikleri kesilenlerle yüksekokul mezunlarının askerlikleri ise 29 yaşını tamamladıkları yılın sonu esas alınarak iki yılsüreyle ertelenir. Bunlar, ertelemelerinin sona ereceği yıl muayeneleri yapılarak o yıl askerlik çağına giren doğumlularla işlem görür.
Askerlikleri ertelenenler askere sevklerini talep edebilirler.
Erteleme süresi içerisinde yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri öğrencilik nedeniyle ertelenir.
Askerlik çağına girmeden önce lise veya dengi okullar yahut yüksekokullardan mezun olanlar ile fakülte veya yüksekokuldan ilişiği kesilenlerin ertelemeleri, askerlik çağına girdikleri yıldan itibaren başlar.
Dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından yahut bunların dengi olduğu kabul edilen okullardan mezun olan yükümlülerin askere sevkleri, istekleri halinde mezuniyet tarihinden itibaren iki yıla kadar, yüksek lisans eğitimini tamamlayanların ise bir yıla kadar tehir edilebilir. Yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara, talepleri halinde, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ayrıca bir yılı geçmemek üzere sevk tehiri hakkı tanınabilir.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Millî Savunma Bakanlığınca belirlenir."
Konsolosluk Web Sayfasında Askerlik Erteleme İşlemi ile ilgili;
“Eğitim Müşavirliklerince öğrencilikleri tanınan kişilerin askerlikleri bir defada okulun azami öğrenim süresi kadar; (hazırlık ve dil eğitimi hariç 2 yıllıklar için 4 yıl, 4 yıllıklar için 7 yıl, 5 ve üzeri yıllıklar için ise 9 yıldır) azami öğrenim süresi sonuna kadar mezun olamayanların ise 1’er yıllık olarak 29 ve 35 yaş sınırları dikkate alınarak ertelenir.
Azami öğrenim sürelerinin hesaplanmasında, okulların ilk kayıt yılı esas alınır (askerlik çağına girmeden kayıt yaptıranlar dâhil).
Yurtdışında yüksek öğrenime başlayabilmek için dil eğitimi görülmesi nedeniyle öğrencilikleri tanınanların (dil eğitimi sonrasında yüksek öğrenime devam edileceğinin ispat edilebiliyor olması gerekir) askerlikleri dil eğitiminin azami süresi kadar ertelenir. Normal öğretimine başladığında azami öğrenim sürelerinin tespitinde dil eğitiminde geçen süreler dikkate alınmaz.”
Dolayısıyla hazırlık/dil eğitimi sınıfı için alınan öğrenci belgesi; dil eğitiminden sonra asıl öğrenimine devam edeceğini gösterir olması gerekir. Azami yıl hesaplanmasında ayrıca 2547 sayılı YÖK Kanununda açıklanan; yüksek lisans için azami öğrenim süresi 3 yıl, doktora için 6 yıldır ibarelerine uyulur.